Doğal Dil İşlemenin (NLP) SEO'daki Rolü

Doğal Dil İşleme'nin (NLP) SEO'daki Rolü

Doğal Dil İşleme (NLP), doğal dilin insanlar ve bilgisayarlar arasındaki konuşma ve metin yoluyla etkileşimine odaklanan bir yapay zeka alanıdır.

Arama motorları bağlamında NLP, bir kullanıcının arama motoruna bir sorgu yazması veya bir akıllı cihaz aracılığıyla (sözlü) bir soru sorması olacaktır. Bilgisayar daha sonra ilgili sonuçları sağlamak için web sayfalarındaki içeriği analiz ederek bu verileri deşifre eder ve işler.

Google, dil anlama yeteneklerini yıllar içinde geliştirmeye devam etti; ancak, "bazen, özellikle de karmaşık veya diyaloğa dayalı sorgularda tam olarak doğru anlamadıklarını" kabul ediyorlar. Google'ın makine öğrenimi veya NLP'sinin devreye girdiği yer burasıdır.

BERT & NLP

SEO söz konusu olduğunda, NLP yalnızca kelimelere veya ifadelere bakmaktan daha ileri gider. Google'ın açıkladığı gibi :
“Natural Language, metnin yapısını ve anlamını ortaya çıkarmak için makine öğrenimini kullanır. İnsanlar, yerler ve olaylar hakkında bilgi toplayabilir ve sosyal medya duyarlılığını ve müşteri konuşmalarını daha iyi anlayabilirsiniz."

2018'de Google, NLP ön eğitimi için "Bidirectional Encoder Representations from Transformers" adını verdikleri - daha yaygın olarak BERT şeklinde kısaltılan - sinir ağı tabanlı tekniğini tanıttı. Ardından, 2019'un sonlarında Google, kullanıcılara daha doğru arama sonuçları sunmak amacıyla BERT'yi bir algoritma güncellemesi olarak yayınladı.

Temel olarak, BERT'nin çalışma şekli, içerikle ilgili veri kümelerini toplaması ve bu verileri nasıl analiz edeceğini öğrenmesidir. Tüm sayfanın içeriğinin yanı sıra ondan önceki ve sonraki kelimeleri dikkate alarak kelimelerin ve kelime öbeklerinin bağlamına bakar.


İçeriğinizin Anlamı ve Yapısı Nasıl Analiz Edilir?

Google'ın makine öğreniminin SEO için içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olmak için içeriğinizin nasıl işleneceğini görmek için kendi analizinizi yapabilirsiniz.

Google, kendi (ve rakiplerinizin) içeriğini analiz etmek için kullanabileceğiniz Natural Language API'sinin ücretsiz deneme sürümünü (https://cloud.google.com/natural-language) sunar. Bu api sayfa içeriğinizin analizini yapar, fakat şimdilik Türkçe dil desteği yok. Yurtdışı için yaptığınız çalışmalarda kullanabilirsiniz. Araç, analizi dört alana ayırır.


Bunlar:

1. Varlıklar (Entities)

İçerikte geçen varlıklardır. Varlık, metninizde geçen ifadedir. Bu ifade kişi, organizsayon ya da konum olabilir (tam liste aşağıdadır). Google'ın tanımlayıp kategorilere ayırabileceği bir nesneyi yansıtan bir kelime veya kelime öbeğidir.

Bunlar şunları içerebilir:

  • Kişi (Person)
  • Adres (Adres)
  • Organizasyonlar (Organization)
  • Olaylar (Event)
  • Sayı (Number)
  • Fiyat (Price)
  • Konum (Location)
  • Tüketim Ürünü (Consumer product)
  • Diğer (Other)

Varlık Önemi (Entity Salience)

İçerikteki belirli bir 'varlığın' önemini belirtir. Google'ın NLP'sinin belirginliği 0,0 ile 1,0 arasında puanlar ve varlıkları önem sırasına göre sıralar. Örneğin, bir varlık mevcut bağlamla daha az önemli ve ilgili olarak görülüyorsa, daha düşük bir belirginlik puanına sahip olacaktır, daha önemli ve daha alakalı ise daha yüksek olacaktır.

Buna örnek olarak çilek yetiştiriciliği ile ilgili bir içerik verilebilir. Sayfanın bağlamına katkıda bulunmayan rastgele sözcükler, örneğin 'köpek', çok düşük belirginlik puanına sahip olacaktır.

Varlıklar SEO İçin Neden Önemlidir?

Bir SEO perspektifinden varlık belirginliğine bakarken, birincil anahtar kelimenizin yüksek bir varlık belirginliğine sahip olmasını istersiniz. Beklediğiniz kadar yüksek değilse, Google, hedeflemeye çalıştığınız şeyin önemini anlamayacak veya kabul etmeyecektir. Bu nedenle, içeriğinizi nasıl yeniden çerçevelendirebileceğinize bakmanız gerekebilir.

2. Duygu (sentiment)

Metinde yer alan duygudur. Eldeki konuyu anlamanın yanı sıra, Google'ın NLP'si aynı zamanda konuya yönelik duyguyu (yani olumlu veya olumsuz) kavrayabilir. Google'ın buna bir örneği :

“Sundar Pichai said in his keynote that users love their new Android phones.” Bu cümle pozitif cümle olarak algılanır. Sebebi ise içerinde kullanılan love kelimesidir.

Duyarlılığın ölçülmesi, Google'ın aşağıdaki gibi çalışan duyarlılık puanlama sistemini kullanmasını gerektirir:

Pozitif: 0,25 - 1,0
Nötr: -0,25 - 0,25
Negatif: -1,0 - -0,25

Duygular SEO İçin Neden Önemlidir?

Duyarlılığın SEO'daki rolü zor bir roldür. Google, çoğunlukla SERP'ler içindeki görüşlerde çeşitlilik göstermek istediklerini iddia ediyor gibi görünüyor. Bu nedenle, sadece farklı olduğu için olumlu duygulara sahip olanlar arasında olumsuz duygulara sahip bir sonucun görünmemesini beklememeliyiz.

Aslında, Google ile ilgili patent uzmanı Bill Slawski şunları söyledi:

"Google'ın bir duyguyu diğerine tercih edeceğine inanmıyorum. Bu, bir konuyla ilgili potansiyel önyargı gösterme kokuyor. Duyarlılık söz konusu olduğunda Google'ın bir miktar çeşitlilik istemesini beklerdim, bu nedenle buna göre sıralama yapmayı düşünüyor olsalardı, tüm olumsuzlukları veya olumluluklarını göstermezlerdi."

SEO için dikkate alınması gereken yer, markanıza veya hizmetlerinize atıfta bulunulduğu zamandır. Yorumlarınız çoğunlukla olumlu mu yoksa olumsuz mu? Web sitenizdeki bağlantılar, iyi duygular içeren makalelerden veya yorumlardan mı geliyor?


3. Sözdizimi (Syntax)

Google'ın NLP'sinin bu kısmı, içeriğin yapısına odaklanır. Google açıklıyor:

"Sözdizimsel Analiz, verilen metni bir dizi cümleye ve belirteçlere (genellikle sözcükler) böler ve bu belirteçler hakkında dil bilgisi sağlar"

Bu dil bilgisi, içeriğin morfolojisi (sözcüklerin iç yapısının incelenmesi) ve sözdizimi (ifadelerin ve cümlelerin yapısının incelenmesi) hakkında bilgi sağlar. Temel olarak bu, metnin yapısına ve kelimelerin bir sorgu içinde nereye yerleştirildiğine baktığı anlamına gelir.

Sözdizimi SEO İçin Neden Önemlidir?

İyi cümle yapısı, daha iyi içerik anlamına gelir ve iyi, faydalı içerik SEO'nun kalbinde yer alır. Sözdizimini ölçmek kolayca harekete geçebileceğiniz bir şey olmasa da, yazdığımız her içeriğin yüksek kalitede olduğundan ve yayınlanmadan önce kontrol edildiğinden emin olmak için iyi bir hatırlatma işlevi görür.

4. Kategoriler

Google'ın Natural Language API metin sınıflandırma hizmeti, metni çok sayıda kategoride sınıflandırır. Kategoriler hiyerarşik bir şekilde yapılandırılmıştır. Bu kategoriler, işten sağlığa, video oyunlarından hukuka kadar her şeyi içerir.
Kategori tam listesi
https://cloud.google.com/natural-language/docs/categories

Kategoriler SEO İçin Neden Önemlidir?

Kişisel deneyimlerimiz, Google'ın niş olan ve belirli bir konuya odaklanan siteleri (SEO açısından) tercih ettiğini biliyoruz, yani, en başından itibaren hangi 'kategorilere' uyacağı açıktır.

Örnek olarak, Google'a işletmelere BT hizmetleri sağladığınızı söylemeye çalışıyorsanız, bunun hem 'BT' hem de 'iş' kategorilerine girdiğinden emin olmak istersiniz. BT'ye uyum sağlamayı başarıyor ancak işletmeye giremiyorsanız, sayfanızdaki işle ilgili bağlamı ve anlambilimini (ör. işletme, kurumsal, KOBİ'ler vb.) göz önünde bulundurmanız gerekir.


Özetle

Günün sonunda, Google mümkün olan en iyi arama sonuçlarını sunmak istiyor. Bunu NLP bağlamında tekrarlamak için, Danny Sullivan'ın tweet attığını hatırlayın :

“BERT ile optimize edilecek veya yeniden düşünülecek herhangi bir şey yok. Harika içeriği ödüllendirme arayışımızın temelleri değişmedi."

BERT, Doğal Dil İşleme merkezli olduğundan, tavsiyemiz içeriğinizi aşırı optimize etmemek olacaktır. NLP'nin tüm amacı, istekleri her zamankinden daha iyi kavrayabilmesidir ve bu nedenle, SEM'ler ve işletme sahipleri olarak, Google'ın dediği gibi (istediğimiz kelimeler ) 'SEO için yazma' veya 'anahtar kelime ise' yazma işini daha az yapmalıyız. Google, okuyucu için en iyisinin aksine anlamak için). Bunun yerine, daha doğal bir şekilde zirveye çıkacak kaliteli içeriğe odaklanmalıyız.

Kaliteli SEO ve içerik sunmak bizim uzmanlık alanımızdır. Burada SEO hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Doğal Dil İşleme (NLP), SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) stratejilerinde önemli bir rol oynar. NLP, arama motorlarının web sayfalarını daha iyi anlamasına ve değerlendirmesine yardımcı olur. Arama motorları, NLP algoritmalarını kullanarak kullanıcı arama sorgularını ve niyetlerini anlamaya çalışır. Bu nedenle, NLP'nin SEO'daki rolü, içeriğin doğru bir şekilde analiz edilmesini ve kullanıcı aramalarına uygun şekilde optimize edilmesini sağlamaktır.

Kaynak:
https://mrs.digital/blog/natural-language-processing-in-seo/
https://cloud.google.com/natural-language/docs/reference/rest/v1/Entity