PBN Nedir ? PBN ağı Nasıl Kurulur ?

PBN Nedir ? PBN ağı Nasıl Kurulur ?

PBN - Private Blog Network, yalnızca başka bir web sitesine bağlantı vermek ve organik arama görünürlüğünü artırmak için oluşturulmuş bir web siteleri ağıdır. Fikir, "feeder" sitelerin, otoritesini ve dolayısıyla sıralama gücünü artıracak olan ana siteye backlinkler vermektir.

PBN'ler Nasıl Çalışır ?

Bir PBN'nin(Özel Blog Ağlarının) nasıl çalıştığını anlamak, backlink ve otoritenin öneminin temel olarak anlaşılmasıyla başlar.

Temel anlamda, bir backlink başka bir siteden sizin sitenize bir bağlantıdır. Backlinkler, siteniz temel veya yetkili içerik sağladığında organik olarak oluşturulur; öyle ki, başka bir site, özünde, sitenizden bir bağlantı aracılığıyla "alıntı yapar". Bu bağlantı, arama motorlarına sitenizin konuyla ilgili bir otorite olduğunun sinyalini verir ve bu da sitenizin o konuyla ilgili aramalarda üst sıralarda yer alma yeteneğini olumlu yönde etkiler. Ne kadar çok bağlantı olursa, otorite sinyali o kadar büyük olur.

PBN'ler, ya hali hazırda yetkiye sahip olan süresi dolmuş alan adlarının bir koleksiyonunu satın alarak ya da çeşitli alan adlarını aynı anda satın alıp kaydettirerek ve yetkilerini oluşturarak işlev görür. Ağ kurulduktan sonra, alanlar daha sonra birincil web sitesine geri backlinkler içeren temel içeriği yayınlamak için kullanılır.

Kısa ve temsili bir denklemde, bir PBN bağlantı kampanyası şöyle görünebilir:

Satın alınan süresi dolmuş alan adı #1 + birincil web sitesine 5 bağlantı.

Satın alınan süresi dolmuş alan adı #2 + birincil web sitesine 5 bağlantı.

Satın alınan süresi dolmuş alan adı #3 + birincil web sitesine 5 bağlantı.

= Sıralamayı artıran ve belki de yeni trafikle sonuçlanan birincil web sitesine +15 yeni yetkili bağlantı.

İnsanların PBN (Kişisel Blog Ağlarını) Kullanmasının Nedenleri 

Backlinkler, Google sıralamalarını büyük ölçüde etkiler ve organik bağlantıların kazanılması genellikle uzun zaman alır. Etik ve yüksek kaliteli baclinkler - gerçek, beyaz şapka bağlantıları - oluşturmak, yalnızca iyi değil, aynı zamanda harika içeriğin geliştirilmesini ve genellikle makul miktarda sosyal yardım ve ilişki kurmayı gerektirir. Bu zaman, strateji ve çalışma gerektirir. Bir bağlantının birincil amacı, bir kişiye veya kitleye değer sunmak ve ikincil olarak, bir arama motoru botuna bir yetki sinyali göndermektir. Özünde, iyi ve her zaman yeşil kalan bir bağlantı her zaman kazanılır.

PBN'ler, bağlantı kazanma ihtiyacını atlar ve siyah şapkaların kendi bağlantı edinimlerini manipüle etmesine izin verir. Birden çok alana sahip olduğunuz için, hedef içeriğin bağlantılara değer olup olmadığına bakılmaksızın, kendi backlinklerinizi oluşturmak ve arama motoru botlarını yetkiniz olduğuna inandırmak için neredeyse sınırsız fırsatınız var. Ayrıca, bağlantılarınızın bağlantı metnini kontrol etme ve hassas bir şekilde seçme, optimize edilmiş ve alakalı olmalarını sağlama olanağına da sahipsiniz. Bu nedenle, backlinkleri hızlı bir şekilde artırma fırsatı, anında veya çok hızlı sömürücü otorite yaratabilir ve bu da, en azından geçici olarak, arama motoru sonuç sayfası (SERP) sıralamasında gerçek olmayan ancak yine de değerli bir alana neden olabilir.

PBN (Private Blog Network), özel blog ağı anlamına gelir ve SEO stratejilerinde kullanılan bir tekniktir. PBN, birden fazla web sitesinden oluşan bir ağdır ve genellikle aynı kişi veya kuruluş tarafından kontrol edilir. Bu ağ, birincil web sitesine yönlendirme yaparak organik arama motoru sıralamasını artırmayı amaçlar. PBN ağı kurulurken dikkatli bir planlama ve yönetim gerektirir. Bu süreç, uygun alan adı seçimi, farklı IP adreslerinde barındırma, farklı tasarım ve içerik oluşturma gibi unsurları içerir. Ancak, PBN teknikleri arama motorları tarafından spam olarak algılanabilir ve cezalara neden olabilir, bu nedenle dikkatli ve etik bir yaklaşım benimsemek önemlidir.